1 2 3
 

Fantom v Händlovi hiši

Eberhard Streul: FANTOM V HÄNDLOVI HIŠI

Čarobna opera za otroke in odrasle po operi "ALCINA" Georga Friedricha Händla (Händlova Alcina je velika opera v 3 dejanjih, zgodba pripoveduje o čarovnici na začaranem otoku: Bradamante (preoblečena v vojaka se izdaja za svojega brata Ricciarda) išče svojega zaročenca Ruggiera in doživi brodolom na začaranem otoku, kjer Ruggiero zdaj ljubi Alcino, Alcinina sestra Morgana pa se takoj zaljubi v Bradamanta. Ruggiero le spozna, da mora s svojo ljubljeno Bradamante nazaj. Končno Ruggiero razbije žaro, v katerem je Alcinina čarovnija. Obe z Morgano izgineta, ljubimca pa se vrneta v življenje.)

 

Glasbena priredba: Andrea Csollánny s sodelovanjem Jürgena Weisserja
Založba: Alkor Edition Kassel
Prevod in priredba: Henrik Neubauer

 

Dirigent in glasbeni vodja: Igor Švara
Režiser: Henrik Neubauer
Scenograf: Andrej Stražišar
Kostumografka: Nada Slatnar

 

zasedba:
Grofica Alcina von Wordsworth - sopran: Rebeka Radovan
Christopher Brown - tenor: Marjan Trček
Andrea - mezzosopran: Elena Dobravec
Thomas White, direktor - basbariton: Robert Vrčon
Bob Smith, Bobby - buffo tenor: Rusmir Redžić

 

Instrumentalisti:
blokflavta (altovska in sopranska): Mateja Bajt
violončelo: Barbara Jager
klavir (čembalo): Igor Švara

Trajanje : cca 1 h 15 min

Kratka vsebina:
1. dejanje: Sobana v Händlovi hiši v Londonu, kjer je zdaj muzej. Po stenah visijo slike, med njimi slika grofice von Wordsworth, ki je strastno ljubila Händla. Ker pa njena ljubezen ni bila uslišana, ne more umreti in zdaj straši po muzeju. V muzej pride skladatelj Christopher Brown s svojo zaročenko Andreo. Kljub direktorjevim svarilom hoče na vsak način videti sobo s sliko grofice Alcine, kjer nenadoma izgine. Policaj Bobby pride raziskat to izginotje in si zapisuje izjave prisotnih. Ko zapustijo sobano, slika oživi in vabi k sebi Chrisa. Andrea se vrne in opazuje, dokler oba ponovno ne izgineta. Andrea pove direktorju, da je videla kako sta se poljubljala. Chris se za kratek čas spet pojavi, a Andree ne spozna in pove, da ljubi Alcino. Bobby naj bi zaradi dokazov zaplenil sliko, a ko jo hoče sneti, dobi klofuto. Alcina mu ukaže, da mora peti in zahteva od njega kolorature. Direktor in Andrea najdeta zbeganega policista, direktor tolaži obupano Andreo.
2.dejanje: Naslednjo noč se v istem prostoru direktor, Andrea in Bobby pogovarjajo in čakajo na polnoč. Ko gre Andrea proti sliki, pride tudi Chris in opeva svojo Alcino. Andrea ga hoče prepričati, da je Alcina le fantom. Tudi direktor prepričuje Chrisa naj se vrne k Andrei, a ta ga noče poslušati. Nato direktor zahteva, da mu Andrea da svoj prstan in ga zamenja z Alcininim na Chrisovi roki. Zdaj se Chris zbudi, kot iz težkega sna. Ko hoče Andrea zbežati z njim, jima Alcina to prepreči. Vsa vrata so nenadoma zaklenjena. Slika se začne svetlikati, vabi Chrisa, Andrei pa grozi s smrtjo. Vse prisotne začara, da okamnijo, nakar osvobodi Chrisa. želi, da jo poljubi in mu ponuja nov prstan. Chris v zameno za poljub zahteva, da mu Alcina pove s čim čara. Alcina mu pokaže svojo čarobno palico. Začneta se ruvati zanjo, dokler ne pade na tla. Pride Bobby in še nekaj policistov. Chris trdno drži Alcino, da eden policistov lahko pobere palico in odčara direktorja in Andreo. Direktor zlomi palico, Alcina se pa zave, da nima več čarobne moči in ne bo mogla pridržati Chrisa. Vsa v solzah izgine v plamenih. Direktor pove, da je zdaj zares umrla, ostane le prazen okvir slike in vsi zapojejo hvalnico zvesti ljubezni.

 
Predstave:
Javna generalka 5. novembra 2004 v Mestnem muzeju v Ljubljani

Premiera 6. novembra 2004 ob 19.00 uri v Mestnem muzeju v Ljubljani.
Repriza 7. novembra 2004 ob 19.00 uri.
Ostale predstave:
- 14. november 2004 ob 19.00 uri v Mestnem muzeju v Ljubljani
- 8. december 2005 ob 18.00 uri v Koncertni dvorani Union v Mariboru
- 10. april 2006, Snemanje predstave na TV Slovenija
 
Vse pravice pridrane © 2016 | Oblikovanje martinrotovnik.com