1 2 3
 

Mož, ki je imel ženo za klobuk

Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG) v koprodukciji s SNG Opera in balet Ljubljana predstavlja komorno opero:

MOŽ, KI JE IMEL ŽENO ZA KLOBUK

Glasba: Michael Nyman

Libreto: Christopher Rawlence po knjižni predlogi dr. Oliverja Sacksa

Prevod libreta: Klemen Torkar

 

Glasbeno vodstvo: Simon Dvoršak

Režija: Eva Hribernik

Scenografija: Jaro Ješe

Producentka: Katja Konvalinka

 

Dr. S: Klemen Torkar, tenor

Dr. P.: Luka Ortar, bariton

Gospa P.: Katja Konvalinka, sopran

Komorni ansambel SKGG

Predstave: 29. 10. 2018, 31. 10. 2018, 3. 11. 2018, SNG Opera in balet Ljubljana, dvorana -3 

»Mož, ki je imel ženo za klobuk« je komična komorna opera, napisana po istoimenski knjigi dr. Oliverja Sacksa. Resnična zgodba, ki je nenavadna snov za ta zabavni operni libreto, je opis nevrološkega zdravstvenega primera – profesionalni pevec dr. P. trpi za vizualno agnozijo – nesposobnostjo, da bi določil, kaj je tisto, kar vidi. Opera v nepretencioznih dialogih opisuje konzultacije, v katerih ostala dva protagonista, nevrolog dr. S. in soproga gospa P. postopno prepoznavata, kaj pomenijo nenavadni simptomi. Opera ne ponuja rešitve problema dr. P., dramatičnost pa dosega v medsebojnih reakcijah protagonistov. Nedvomno ta opera, ki je doživela že veliko uprizoritev po vsem svetu, a nikdar v Sloveniji, dokazuje, da je skladatelj Michael Nyman kvaliteten in pomemben sodobni komponist.

Michael Laurence Nyman se je rodil leta 1944 v Londonu. Študiral je na King's College London in kasneje na Royal Academy of Music, kjer je študiral klavir in baročno glasbo 17. stoletja. Leta 1964 je prejel nagrado Howarda Carra za kompozicijo. Je skladatelj minimalistične glasbe, pianist, libretist in muzikolog. Znan je po mnogih filmskih kompozicijah, najbolj znana je njegova glasba za film Klavir Jane Campion ter glasba za filme Petra Greenwaya. Napisal je mnogo oper, koncertov, godalnih kvartetov in komornih del.

Nyman je izrazit minimalist, obenem pa je ravno omenjena opera ena njegovih najboljših in najbolj uspešnih. Glasba se čudovito preplete z enim najlepših Schumannovih samospevov »Ich grolle nicht«, ki je osrednja arija Dr. P., zgodba pa je mestoma tragična in pogosto tudi komična. Smatramo, da bo zabavna in nenavadna komorna opera, ki jo nameravamo uprizoriti s sodobnimi pristopi k operni režiji, zelo zanimiva za gledalce.

 
Vse pravice pridrane © 2016 | Oblikovanje martinrotovnik.com